» Førstesiden

» Om meg
» Om hesten min
» Blogg
» Gjestebok
» Oppdateringer

» Morganhesten
» 
Rasestandard
» Annet nyttig om hest

» RWR
» WRAN
» ASIN
» Andre linker

 

Historien om Morganhesten

Morganhesten er USAs eldste varmblods hesterase, og er ca. 200 år gammel.

Rasen stammer opprinnelig fra en eneste hingst, Figure. Han var av tysk fullblods og arabisk avstamning. Faren var en hingstsom het True Briton og var kjent for å avle kvalitetshester. Moren var en 'wild-air-breed' av middels størrelse med tungt bryst og buskete man og hale. Dette er i hvertfall hva historien forteller.

Det var ingen som ville ha Figure, for han var så liten av vekst, men oppdretteren hans skylte noen penger til en lærer og salmeforfatter som het Justin Morgan. Og penger hadde han ikke, så hr. Morgan fikk Figure som betaling. Da Justin Morgan døde, og måtte Figure flytte. Det var da han fikk sitt nye navn, Justin Morgan, etter sin tidligere eier.

Gjennom hele sitt liv med hardt arbeide, ble han han aldri slått i trekkonkurranser eller i løp, verken under sadel eller foran vogn, og ryktene gikk om hans skjønnhet, styrke, hurtighet, hardførhet, utholdenhet og gode gemytt. Dermed ble han en ettertraktet hingst å bruke til bedekking av hopper fra fjern og nær.
Justin Morgans tre mest berømte sønner, Sherman, Bulrush og Woodbury førte hans streke gener videre.

Morganhestene utviklet seg sammen med en ung nasjon som bygdes opp med hardt arbeide og besluttsomhet. De jobbet side ved side med sine eiere og ryddet skog og nye jorder.
Morganhesten ble i starten avlet på hester som kunne arbeide på åkrene og i skogen på hverdagene, trekke elegante vogner til kirken på søndager og vinne kappløp når sjansen bød seg. 
De Morganhestene som utmerket seg på disse områdene ble populære og ble mye avlet på.
Resultatet ble at avkommene ble sterke og raske, men også elegante og vakre.
Morganhestene ble også brukt som kavaleri og artilleri hester under borgerkrigen i USA.
Det het seg at "A cavalryman is only as good as his horse!", og Morganhesten var en veldig etterspurt og populær hest å ri. The First Vermont Cavalry hadde bare Morganhester og fikk et vidt spredd rykte for sin kampstyrke (av deres 1200 hester overlevde bare 200 krigen).

Morganhesten har etter hvert blitt en veldig populær rase fordi  den er så allsidig og gjør det godt i de fleste hestesportsgrener og har spedd seg til alle USAs stater, store deler av Canada og til over 20 andre land. Om du besøker gårder i New England, California eller stater der i mellom, ser du Morganhester med de samme dype kroppene, fine hodene og rette beina. I staller og showringer over hele USA vises det Morganhester med hodene høyt løftet, strålende klare øyne og vide nesebor, Morgan kvalitet vises i hvert hår på deres glinsende, muskuløse kropper. 
Noen replikker som "The horse that built America" og "If you ride a Morgan to day, you own one tomorrow" har dukket opp.

Morganhesten i dag har ikke noe nytt land å bryte og få kriger å utkjempe, men de gjør fremdeles store ting: De er elsket og priset i forskjellige Morgan-show over hele USA og som lojale, følsomme innslag i Amerikas vakre stier og veier. De er verdsatt av politistyrker og mye brukt til terapiridning på grunn av sin intelligens, harmoni og vennlighet. De vinner priser i kjøring, dressur, reining og cutting konkurranser mot hester som er avlet spesielt til dette formålet. Samme hva de gjør eller hva slags dekken de bærer, ser kunnskapsrike hestefolk dem og sier "det der er en Morgan!".
Litt av den hardt arbeidende Morganhesten, i henhold til legenden, ser vi hver gang en Morgan bærer en stor kløv ned Montanas bratte fjell, drar en vogn rundt en tung og sølete hinderløype på rekordtid, skritter rolig rundt med barn på en kronglete sti eller viser seg i en show-ring med en stil og holdning som får tilskuerne til å juble.
Morganhesten, den første Amerikanske varmblodshest rasen, er like mye en del av Amerika i dag som for 200 år siden.
Legenden om Morganhesten har også spredd seg rundt i verden. Morgan eiere og rase klubber finnes i bl.a. Canada, England, Tyskland, Italia, Frankrike, Australia, New Zealand, Mexico, Sør Amerika, Sverige og nå begynner også nordmenn å få øynene opp for denne flotte rasen.

Morganhestens livlighet og utholdenhet, kombinert med dens bygning og bevegelser har også gjort den til et oppulært innslag i andre raser, som f.eks. Standardbred (varmblodstraver), Quarter Horse, Tennessee Walking Horse og American Saddlebreds. Det er også Morgan i den engelske Hackneyen.

Tibake til førstesiden

 

 

 

» Morgan Horse; the horse that built America.
                                           (AMHA)


 

morganhorse.no • Olrun Haugen © 2007