» Førstesiden

» Om meg
» Om hesten min
» Blogg
» Gjestebok
» Oppdateringer

» Morganhesten
» 
Rasestandard
» Annet nyttig om hest

» RWR
» WRAN
» ASIN
» Andre linker

 

Rasestandard

Et korrekt Morgan type og preg skal være basert på både visnings- og prestasjonsklasser der reglene sier at rasetype og -preg må overveies. Standarden blir også brukt til å bedømme rasetype og -preg utenfor showringen.

A Rasetype er idealet eller standarden av perfeksjon for rasen. Særegent for en Morganhest er dens utholdenhet og energi, personalitet, iver og sterke, naturlige måte å bevege seg på.

B Rasepreg er graden av perfeksjon av de forskjellige kroppsdeler og deres forhold til hverandre.
1 Hodet skal være uttrykksfullt med bred panne; store, stolte øyne; med rett eller svakt konkav, kort ansikt; faste, fine lepper; store nesebor og fint buede kjever. Ørene skal være korte og velformede; sitte heller langt fra hverandre og bæres årvåkent. Hopper kan ha noe lengre ører.

2 Halsgropen er noe dypere og breiere enn hos andre raser og skal være foredlet tilstrekkelig til å gi bra bevegelighet i øvre nakke og normalt bra respirasjon.

3 Halsen skal være høyt ansatt på en godt vinklet skulder med dybde fra toppen av manken til fremre del av skulderen (skulderspissen). Halsen skal være svakt buet og gli pent over i manke og rygg. Overlinjen på halsen skal være lenger enn underlinjen. Hingster skal ha fyldigere nakke enn hopper og vallaker. En sent kastrert vallak vil ha flere likheter med en hingst. Halsen skal være relativt foredlet i forhold til kjønn.

4 Manken skal være godt markert og forlenget inn i ryggen i forhold til vinkelen på skulderen.

5 Kroppen skal være kompakt med en kort rygg, tett kobling, brede lender, dype flanker, godt avrundede ribbein, lang og godt muskulert bakpart med høyt ansatt hale som bæres elegant og rett.
En svak, lav eller lang rygg er en betydelig feil. Morgan hesten skal ikke ha høyere bakpart enn manken.

6 Kneet bak skal være plassert bra frem og lavt på flanken.

7 Beina skal være rette og sterke med korte, flate piper og se foredlet ut. Overarmen bør være relativt lang i forhold til pipa. Koden bør ha tilstrekkelig lengde og vinkling til å gi et lett og spenstig steg.

8 Bakbeina er av stor betydning for holdbarheten til en vel balansert brukshest. Alle tegn på dårlige vinklede og trange haser eller kuhaser er ekstriør feil. Ved mangel på optimal bevegelighet i hasene bør hele bakbeinsstillingen sjekkes grundig og skal ikke tolereres blant avlsdyr eller show-ring vinnere.

9 Føttene skal være vel proporsjonert i forhold til størrelsen på hesten, runde, åpne i hælen med en konkav såle og hov med god kvalitet.

10 Brystet skal være velutviklet sett forfra. Frambeina skal stå rett og godt i bakken og være tett festet til kroppen.

11 Sett fra siden er overlinjen en fin kurve fra hodet til manken, den skal gi utrykk av at nakken sitter på toppen av manken, i stedet for foran den, som fortsetter i en kort og rett rygg og et relativt jevnt buet kryss som runder over i et velmuskulert lår. Halen skal være høyt ansatt og bæres buet. I voksen alder skal IKKE bakparten være høyere enn manken. Underlinjen skal være lang og kroppen dyp. Den ekstreme vinkelen på skuldrene resulterer i at overarmen blir mer vertikal enn hos andre raser, og at frambeina blir plassert litt lenger fremme på kroppen. Frambeina skal være rette og stå rett og godt i bakken. Bakbeinspipene skal stå rett i bakken når haser og rumpeballer er i samme vertikale linje.

12
Sett bakfra skal bakparten være fint avrundet, lår og underlår være godt muskulert. Beina skal være rette. Underlåret skal være relativt langt i forhold til pipene. Morgan hesten skal ha godt avrundede ribbein og fint rundet rumpe. "Flat-sidede" hester skal ikke tolereres.

13 Høyden varierer fra 14.1 til 15.2 hands (143 til 155 cm.), med noen individer over eller under.

14 Hesten må være sterk, den må ikke vise tegn til lamhet, feil vinklede ledd og bøyninger eller tapt syn på øynene.

15 Hingster fra 2 år og oppover, må ha fullt utviklede fysiske karakterer som hingster. Voksne hingster må virke maskuline i oppførselen. Hopper må være feminine i oppførselen. 

16 Pels eller øyenfarge skal ikke ha noen betydning for dømming av Morgan hester.

17 Merking, inkludert frysemerking, skal ikke diskrimineres i noen klasse.

C Andre særegne kjennetegn for Morgan hesten er dens nærhet og personlighet. Dette inkluderer:
1 Livlighet
2 Utholdenhet
3 Energi
4 Årvåkenhet
5 Tilpassningsevne
6 Holdning
7 Medgjørlighet 

D Den korrekte måten å gå i "In-hand" klasser:
Det er absolutt nødvendig at høyden i stegene ikke skal foretrekkes fremfor korrekt måte å gå på. Det skal legges vekt på type og tilpassning med hensyn til hestens evne til å bevege seg korrekt med lederen.

1 Skrittet skal være raskt, flatfotet, firetaktet og ledig med en anelse bevegelse i kodene.

2 Travet skal være diagonalt totaktet, livlig, mykt og samlet. Bakdelen skal jobbe i samsvar med framparten.

E Hestene må stå med frambeina godt og rett i bakken. Bakbeina kan plasseres litt bakover, men hesten må også en eller annen gang i løpet av klassen bedømmes uten strekk i kroppen.


Dette er et utdrag fra "The Morgan Judging Standards" overdatt til norsk. Komplett tekst er å få i bokform (på engelsk) på forespørsel til American Morgan Horse Association.

Til American Morgan Horse Association
Tibake til førstesiden

 

 

 

» A horse is never a bad color.
            (Sitat fra kjent hestemann)


 

morganhorse.no • Olrun Haugen © 2007